Proč budou progresivní webové aplikace hitem roku 2020

Mobilní aplikace se kdysi inspirovaly v počítačových programech a webech. Dnes je tomu naopak, kdy právě aplikace určují, kam budou weby do budoucna směřovat.

Všichni jsme si už dávno zvykli mít plné smartphony různých aplikací z Google Play nebo App Store, ale proč bychom se měli zajímat o něco jako progresivní webové aplikace (anglicky Progressive Web Applications)? Odpověď je jednoduchá. PWA si vydobyly své místo díky několika výhodám.

  1. Nemusí se stahovat a instalovat, ale “nainstalují” se samy v rámci webového rozhraní
  2. Na rozdíl od klasického webu se načítají mnohem rychleji
  3. Běží i v offline režimu
  4. Jdou zobrazit na všech zařízeních bez ohledu na systém

Kde se progresivní webové aplikace vzaly?

Doba statických a nudných webů je už dávno pryč. Postupem let vzrostla potřeba, aby byly weby čím dál více dynamičtější a přizpůsobovaly se podle potřeb a komunikace s uživatelem. Mobilní aplikace poskytovaly lepší UX, načítaly se rychleji a běžely offline, takže co do pohodlnosti užívání a praktičnosti nechávaly weby daleko za sebou. Byla jen otázka času, kde začnou weby přebírat jejich funkce.

Výrazný posun přišel díky vylepšením v jazycích HTML5, CSS3 a JavaScript, které zvýšily kompatibilitu webových prohlížečů s výkonnými procesory. S tím přišel nápad, že by web mohl fungovat jako aplikace. A tak v roce 2015 designér Frances Berriman a inženýr Google Chrome Alex Russell přišli s termínem progresivní webové aplikace.

Základní složky PWA

Google PWA Checklist

Podle vývojářů Googlu splňují PWA tyto podmínky (lze ověřit technologií Lighthouse):

  1. Progresivní – Musí fungovat všem uživatelů, bez ohledu na používaný prohlížeč nebo operační systém
  2. Responzivní – Zobrazí se na jakémkoliv zařízení, na kterém jsou spuštěny, tedy na PC, mobilnímu telefonu i tabletu
  3. Nezávislé na připojení – Díky technologii Service workers spustíte PWA i offline nebo na síti s nízkou kvalitou připojení
  4. Aktuální – Je vždy up-to-date díky procesu aktualizace Service workers
  5. Bezpečné – V zájmu bezpečnosti se služba spouští přes HTTPS, zabraňuje tak snoopingu a zajišťuje, aby obsah nebyl poškozen
  6. Dohledatelné – Vyhledávače je mohou nalézt a identifikovat jako „aplikace”, díky manifestu W3C a rozsahu registrace poskytovatelů služeb 
  7. Instalovatelné – Není třeba je stahovat z App Store nebo Google Play
  8. Dostupné – Jdou jednoduše sdílet pomocí adresy URL a nevyžadují komplexní instalaci

Aplikační manifest

Jedná se o soubor se základními informacemi o aplikaci jako jsou název, splash screen, ikony, barvy a podobně. Je umístěn v HTML hlavičce ve formátu JSON a dovoluje vám nainstalovat webovou aplikaci na domovskou obrazovku nebo pro jiné uvedení nativních aplikací.

ServiceWorkers

Jedná se o skript, který zajišťuje, aby byla PWA dostupná offline a fungovala na pozadí stejně tak jako nativní aplikace. Service workers jsou schopny zasílat push notifikace, synchronizovat data na pozadí či zpracovávat HTTP požadavky. Jsou implementovány jako JavaScript kód zapsaný v HTML hlavičce.

Kde se progresivní webové aplikace hodí?

Použití PWA se neustále rozšiřuje s tím, jak se technologie posouvá dopředu. Ideálním případem je multiplatformní aplikace, která slouží k jednoduchému účelu: třeba objednání jídla, zavolání taxi (proto mají své PWA také Uber nebo DámeJídlo.cz). Výhodou je, že progresivní webové aplikace rozjedete i na prohlížeči staršího mobilu, protože nenačítají tolik dat, jako klasický web.

Kdy naopak PWA není dobrá?

V současné době není ideálním řešením nahradit PWA klasickou mobilní aplikaci, protože ještě není plně kompatibilní s určitými systémy (Safari na iOS), což se ale může velmi rychle změnit. Vývoj jde kupředu rok od roku a je to jen otázkou času.

PWA jako skvělá příležitost pro české e-shopy

Zatímco v zahraničí tuto technologii zapojila již většina velkých hráčů, v České republice jsou progresivní webové aplikace stále nástrojem, který vás může mílovými kroky posunout před konkurenci, především u e-shopů. Díky extrémní zvýšení rychlosti načítání webu udržíte návštěvníka, který by jinak mohl váš web opustit kvůli dlouhé době načítání (a dlouhá doba se tu počítá již v řádu vteřin). V blízké době tedy očekáváme PWA boom, který přinese tuto technologii do více zařízení českých zákazníků.

Tagy:
Komentáře

Komentáře nejsou povoleny.